Synnytys- ja naistentautiopin tutkimussäätiö

Historia

Synnytys- ja naistentautiopin tutkimussäätiön luojana ja taustaorganisaationa on vuonna 1928 perustettu Suomen Gynekologiyhdistys (SGY). Tärkeimpänä Säätiön tavoitteena on tukea taloudellisesti synnytys – ja naistentautiopin tutkimustyötä, sen tulosten tunnetuksi tekemistä ja alan tutkijakoulutusta. Säätiöllä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä kartuttaa omaisuuttaan muillakin tavoin, ei kuitenkaan harjoittamalla liiketoimintaa.

SGY itse on tukenut tutkimusta jakamalla apurahoja nuorille tutkijoille yli 50 vuoden ajan, aluksi Gynekologian Tutkimusrahastosta ja sittemmin Gynekologian Kehitysrahastosta vuoteen 1988 saakka.

Säätiön perustaminen tuli esille jo 1980-luvun puolivälissä. Puheenjohtaja Antti Kauppila avasi SGY:n vuosikokouksen 1985 valtuuttamana keskustelun SGY:lle kertyneiden varojen käytöstä apulaislääkärijäsenten koulutuksen ja tutkimuksen tehostamiseksi. SGY:n rahastonhoitaja Nils-Erik Backas valtuutettiin selvittämään Naistentautien tutkimussäätiön perustamista. Sen seurauksena Synnytys- ja naistentautiopin tutkimussäätiön perustamisesta tehtiin päätös SGY:n hallituksen kokouksessa 15.11.1989. Säätiön sääntöehdotus hyväksyttiin SGY:n kevätkokouksessa 3.5.1990. Säännöissä varmistettiin myös SGY:n päätäntävalta määrätyissä säätiötä koskevissa asioissa. Oikeusministeriö vahvisti säätiön perustamisen ja säännöt 15.5.1991 ja samalla Gynekologian Kehitysrahaston varat n. 500 000 mk siirrettiin Säätiölle.

Apurahojen jako aktivoitui vuonna 1992 v. SGY on ollut Säätiön tärkein tukija. Aktiivisella ja korkeatasoisella tutkimussäätiön tukemalla tutkimuksella on kehitetty uusia hoitomuotoja ja tehty tutkittuun tietoon perustuvia hoitokäytäntöjä. Ne näkyvät mm. raskaudenaikaisen neuvolatoiminnan laadussa ja äidin sekä syntyvän lapsen hyvinvoinnissa. Myös naisen koko elämänkaareen liittyvien muiden osa-alueiden ja ongelmien kuten raskaudenehkäisyn, kuukautishäiriöiden ja vaihdevuosioireiden sekä gynekologisen syövän hoidossa tutkimus on parantanut tuloksia ja auttanut käytännön potilastyössä.

Vuonna 2016 Tutkimussäätiö perusti 25-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Elämälle hyväntekeväisyyshankkeen. Hanke mahdollistaa naisia ja perheitä koskevan tutkimuksen tukemista yleisemminkin kuin alan ihmisten toimesta.